Трохи про себе. Народився 31.05.1972 в м. Воркута (Комі АРСР). Довгий період часу до 1999 року проживав в Харківській області. Псля цього, вже 13 років - Киянин. Я, дійсно, щиро вважаю, що нарахування та стягнення державою податків та інших обов'язкових платежів на фонд оплати праці підприємств в розмірі більше 20% - 22 %, це - звичайний фашизм. Веду свій блог не часто. Не має часу. Але спробую виправитися. Якщо є якісь питання - дуже прошу, ставте. Доступ на блог вільний. Запитання не модеруються.

четвер, 12 січня 2012 р.


Дефолти в Єврозоні, або Калімера Еллада! - Чао, Італія!

         Поки ми святкували традиційні різдвяні заходи, проявилася дуже важлива тенденція у напрямку стратегії та тактики європейського центрального банку (ЄЦБ) на фінансових ринках. Так,  стало зрозуміло, що заміна виваженого француза Жана-Клода Тріше (Jean-Claud Trichet) на посаді голови ЄЦБ (жорстку менетарну політику якого аналітики по-доброму називали "Трішкін кафтан") на емоційного італійця Маріо Драгі (Mario Draghi), спричинила не тільки перехід кулінарних уподобань керівництва європейського фінансового регулятора з равликів на макарони, а й, що важливо, зміну всієї стратегії банку.  Замість безальтернативної підтримки стабільності курсу євро, яка здійснювалася ЄЦБ останні роки, Маріо Драгі запропонував та почав втілювати діаметрально протилежну політику підтримки фінансових ринків рефінансування суверенних зобов'язань та загального монетарного пом'якшення, забувши про стабільність курсу євро. Результати не змусили себе довго чекати. Хоча суверенні бонди та векселі Іспанії та Італії в січні 2012 року були розміщені на ринку з перевиконанням плану по збору ліквідності (разом аж до 8 млрд. євро), а доходність під час розміщення зменшилася до 6-7% річних, проте, перебування на балансах системних європейських банків до 65% сміттєвих паперів та інших незабезпечених активів, - ні хто не відміняв, а вирішення цієї проблеми до сих пір не знайдено, тому доходність 2-річних облігацій Греції, навпаки,  збільшилася вище ставки первинного розміщення, а курс євро пробив донизу  психологічно важливу позначку в $1,25. 
               При цьому, вірус "намальованих пустих балансів" зачепив не тільки бельгійський банк "Dexia",  а й такі стовпи європейського банківського бомонду, як Deutsche Bank та Societe Generale.
          Варто наголосити на лавиноподібному збільшенні в Європі скептиків політики сеньйора Драгі, які не тільки  ставлять під сумнів різку та не підготовлену зміну тренду в діях ЄЦБ, але й вказують на його зв'язки з Goldman Sachs (про репутацію останньої банківської групи сказано не мало), а також  не погоджуються на засилля італійців в раді регулятора (крім Драгі мається на увазі член ради ЄЦБ Лоренцо Біні Смагі).

          Я,  на цьому фоні, прогнозую підключення до ведмежих настроїв на ринках капіталів основних міжнародних рейтингових агенцій (переважно Standard & Poor's, Fitch та інших, пов'язаних з ФРС) та пониження ними суверенних кредитних рейтингів низки європейських країн, які мають максимальний рейтинг "AAA - тріпл Ей" (особливо Франції, Австрії та Нідерландів), що не зважаючи на сформовані тенденції пониження облікової ставки керівництвом ЄЦБ може призвести до зростання вартості кредитів у євро. Що стосується рейтингів Іспанії, Ірландії, Бельгії, Португалії та Італії, то вони вже не мають жодного впливу на вартість грошей, адже вона (вартість), за умови проведення "відносно чистих" аукціонів (без впливу регулятора), об'єктивно вимірюється лише ринковою доходністю суверенних бондів.

          Що це означає, якщо пояснити словами банальних індивідумів (так, чомусь, називають простих людей деякі експерти фінансових ринків)? Все дуже просто. Єдина європейська валюта в 2012 - 2013 роках буде стрімко та впевнено падати в напрямку паритету з доларом і пробиття паритетного курсу буде зупинено тільки масштабними вливаннями доларової ліквідності з США, яким на певному етапі, вже буде не вигідний аж занадто катастрофічний сценарій в Європі. Проте ця дешева ліквідність може частково врятувати Британію, Німеччину, Францію та Італію, лише трохи допоможе Португалії, Ірландії, Бельгії та Іспанії, зробить цивілізованими дефолти у Греції, Угорщині, Румунії та Болгарії, і все. Що ж стосується України, Молдови, Білорусі та Росії, - якщо нічого не зміниться, аналітики передрікають повний Апокаліпсис. Повний. Навіть без вершників! Такі, поки що, реалії.
           До кінця серпня 2012 року євро, за моїми прогнозами, буде коштувати близько $1,20-1,15, що, до речі, ставить під питання масштабний наплив іноземних туристів з Європи на Чемпіонат Європи з футболу до Польщі та України, на що, чомусь, так сподіваються уряди країн - господарів. Проте, враховуючи практику функціонування глобальних валютних ринків, навесні 2012 року, перед походом до позначки $1,15 за євро, маркетмейкери повибивають стопи у неорганізованих та дрібних валютних спекулянтів за рахунок тимчасової корекції курсу до рівня $1,36 за євро.
          А далі, ще цікавіше. В результаті глибокої довготривалої рецесії в Єврозоні ціни на нафту в Європі знизяться до позначок $40 - $45 за барель нафти марки брент, що з лагом в 6-9 місяців призведе до перерахунку ціни на газ за діючим російсько-українським контрактом до рівня 180 - 210 доларів за тис. куб. м. І що найголовніше, значно зменьшаться обсяги поставок газу з Росії до Європи. Проектування та будівництво газопроводу "Південний Потік" по дну Чорного моря не буде розпочато у найближчи 10 років через відсутність фінансування, недоступні кредити та очевидну нерентабельність, а також ризиковість цього проекту. 
        А крім того, про який газ розмірковує "Газпром"? Що він збирається транспортувати "Південним Потоком"? Як відомо, проектна потужність цього газопроводу 63,5 млрд. куб. м на рік. Крім цього, з метою переміщення таких обсягів (для роботи газотурбінних компресорних станцій) "Газпрому" необхідно буде додатково залучити (тобто вилучити з свого газового балансу зменьшивши експорт на інших напрямках) близько 7 - 8 млрд. куб. м технологічного газу на рік. А ще необхідно наповнити новий газопровід технологічним газом з відповідним робочим тиском до 25 атмосфер (близько 2,5 млрд. куб. м). 
         Нагадаю, що видобування газу ВАТ "Газпром" вже більше трьох років стрімко зменшується, родовища виснажуються, інвестиції в нові промисли - скорочуються, а переважна більшість з обсягів газу, що традиційно транспортуються Україною до країн-споживачів (частину саме яких в Москві намагаються перенаправити в чорноморський газопровід), видобувається не "Газпромом" і навіть не на території Російської Федерації. Цей газ туркменського, узбецького та казахського походження. Враховуючи вже діючий газопровід з Туркменістану до Китаю, а також зважаючи на швидке завершення робіт по будівництву газопроводу з країн Центральної Азії до Пакістану, доступ "Газпрому" до цих сировинних ресурсів під великим запитанням. Майбутня доля  напрямку транзиту Азербайжанських обсягів газу прямо залежить від позиції США та Британії. Я вже не кажу, що в запалі дискусії про необхідність будівництва газопроводу "Газпром" зовсім забув свій 20-річний контракт з Китаєм, під який він планував перенаправити половину своїх газових ресурсів в протилежному від Європи напрямку.
            Таким чином, "Південний Потік" залишиться не тільки без споживачів та інвесторів, але й без ресурсів природного газу. Що ж стосується іншого газопроводу "Nord stream" по дну балтійського моря (загальна пропускна спроможність 55 млрд. куб. м газу на рік), то навіть зараз, після запуску в експлуатацію його першої черги, за даними компанії "Газпром" законтрактовано за довготривалими угодами лише до 20 млрд. куб. м газу, що становить менше половини пректної потужності, а решта буде транспортуватися для використання на спотовому ринку газу, тобто "Газпром" буде вимушений сам собі збивати ціни в Європі. Як відомо, Німеччина, Бельгія та Нідерланди, - устами своїх політичних лідерів категорично відмовилися від запропонованого "Газпромом" збільшення потужності газопроводу "Nord stream" ще на 2 нитки. Необхідно також зауважити, що розрахункова собівартість транспортування газу "Північним потоком" на 36% перевищує собівартість його транспортування системою газопроводів "Ямал - Європа" (проходить територією Білорусі та Польщі), з якої були перекинуті відповідні обсяги, і на 78 % перевищує відповідну собівртість транспортування українською газотранспортною системою. І це без врахування відсотків по кредитах на будівництво, інвестиційних та інших видатків. По моєму, коментарії зайві.
           Не можна не погодитися з експертами, які один поперед одного наголошують, що ефективне та безпечне довготривале транспортування газу в Європу без  використання  маневрових сезонних можливостей українських підземних сховищ газу, - не можливе апріорі. До того ж, майбутній "Південний потік" за своїм проектним маршрутом після дна Чорного моря переходить на територію Болгарії, яка вже заявила про плани збільшення ставки тарифу на транзит газу своєю територією до $9 за транспортування тис. куб. м газу на кожні 100 км, що в 4,5 рази більше ніж діюча ставка в Україні.


           Тільки радіти основним українським споживачам газу тут немає чого, тому, що в результаті рецесії в Європі світові ціни на сталь та металопрокат обваляться ще суттєвіше ніж ціни на газ. Імпорт в Україну значних обсягів чорних металів з Росії, Китаю та Індії, який зараз може обговорюватися тільки як жахливий сон металургійних королів України, стане невідворотною дійсністю. 
           Темрява, хаос, розпач і паніка... 
       Звичайно не для всіх, а тільки для тих хто вчасно не вийшов з паперів, нерухомості та сировини, а також з інших так званих "коммодіті" або "деривативів", але про це, - трохи згодом!
     Приблизний сценарій Великого Хаоса на фоні можливого неконтрольованого дефолта в Греції описав  експерт британського хедж-фонда Toscafund Саввас Савурі. На його думку, виключення Греції з Єврозони може спричинити глобальну катастрофу, яка буде супроводжуватися небаченою до цього часу в Європі  гіперінфляцією за зимбабвійським варіантом та військовим заколотом. Миттєве запровадження в Греції національної валюти буде технічно неможливе, що призведе до "набігів" населення на банки, вилучення з них готівкових внесків та інших строкових депозитів, а також до відповідного значного відтоку капіталів з банківської системи. Фондовий ринок перестане існувати. Інвестори збанкрутують. Передбачається велика хвиля еміграції населення з країни та можливість зовнішньої ізоляції національної банківської системи. Люди, які з яких ось причин не зможуть залишити країну, перебуватимуть на рівні споживання, далеко нижчому показників фізичного виживання. Розпочнуться заворушення. На цьому фоні зросте вірогідність військового конфлікту з Туреччиною.
         Дивно!? Читаємо про Грецію, а думаємо, чомусь, про зовсім іншу країну. Такий точний прогноз про українське майбутнє може дати, або геній, або людина, яка взагалі не розуміє, про що йдеться і ніколи не була в Україні! Чиста теорія вірогідності та випадкових чисел. Але, навіть годинник, що давно зупинився, все одно двічі на добу показує точний час!
      На цьому фоні іноземні фінансові фонди будуть закривати ліміти на ринках, що розвиваються, насамперед українському і частково на російському, що враховуючи політичні ризики та наростаючи проблеми в китайській економіці, призведе до краху світових фінансових ринків. Банкрутство "MF Global" - пряме попередження для всіх.
        Ось тут більш далекоглядним інвесторам і знадобляться кошти, завчасно виведені ними з ризикових активів, про які було сказано вище. Купити все в світі можна буде на декілька порядків дешевше нинішніх цін. Якщо будете живі, і у Вас, звичайно ж, до того часу залишаться хоч якісь гроші!
          Бо тенденція зростання цін на 22-й калібр випереджає аналогічні показники по м'ясних консервах, що не може не непокоїти експертне середовище  (це я жартую, бо вже самому набридло боятися)!
          І нехай береже нас Господь бог!

2 коментарі:

  1. Довольно логично. Даже странно как-то. Интересно, он сам придумал, или подсказал кто-то?

    ВідповістиВидалити
  2. Слова Коли Βουρλιώτης, музыка Миши Παπαθανασιου Βαω... - Καλημέρα Ελλαδα ( http://www.youtube.com/watch?v=rc9jcwTSOpE )

    ВідповістиВидалити